fbpx

Claudicatio intermittens in Nijmegen – Hoe fysiotherapie helpt bij etalagebenen

Ervaar je tijdens het wandelen pijn of kramp in je benen waardoor je regelmatig moet stilstaan? Grote kans dat je last hebt van claudicatio intermittens, ook wel bekend als etalagebenen. Gelukkig kan gesuperviseerde fysiotherapie je helpen om weer verder en pijnvrij te lopen. In dit artikel lees je wat claudicatio is, hoe het ontstaat, en hoe Fy-fit in Nijmegen je kan begeleiden naar een actiever leven.

Wat is claudicatio intermittens (etalagebenen)?

claudicatio intermittens NijmegenClaudicatio intermittens is een vaataandoening waarbij de slagaders in je benen vernauwd zijn door slagaderverkalking (atherosclerose). Hierdoor krijgen je spieren tijdens het lopen te weinig zuurstof. Het gevolg is pijn, kramp of een zwaar gevoel in je benen – vooral in je kuiten – die verdwijnt als je even stilstaat.

De naam ‘etalagebenen’ komt van het feit dat mensen vaak stoppen voor een etalage om ongemerkt te rusten. De aandoening is een signaal dat je bloedvaten niet gezond zijn – en dus niet alleen in je benen, maar mogelijk ook op andere plekken in je lichaam.

Wat zijn de symptomen van etalagebenen?

Typische klachten bij claudicatio intermittens zijn:

  • Pijn of kramp in de kuiten bij lopen
  • Klachten verdwijnen na een korte rustpauze
  • Zware, vermoeide of stijve benen
  • Verminderde loopafstand (bijvoorbeeld 100-200 meter)
  • Kou of kleurverandering in de voeten

Deze klachten worden in de loop der tijd vaak erger. Zonder behandeling nemen de pijnklachten toe en daalt je conditie snel. Maar met de juiste begeleiding kun je juist veel verbetering boeken.

Hoe helpt fysiotherapie bij claudicatio?

Gesuperviseerde looptherapie is bewezen de meest effectieve behandeling bij claudicatio intermittens. Bij Fy-fit in Nijmegen werken we volgens de richtlijnen van het ClaudicatioNet, een landelijk netwerk van gespecialiseerde fysiotherapeuten.

Het doel is om je loopafstand stap voor stap te vergroten en het vaatstelsel te verbeteren. Zo ziet een behandeltraject eruit:

  1. Intake & looptest: We brengen je gezondheid, klachten en conditie in kaart. Daarbij meten we je maximale loopafstand met een gestandaardiseerde test.
  2. Individueel schema: Je volgt een trainingsprogramma op maat, onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut.
  3. Looptraining & gedragscoaching: Je traint minimaal 2 tot 3 keer per week, deels zelfstandig en deels onder begeleiding. We coachen je ook op leefstijl, voeding en stoppen met roken indien nodig.
  4. Evaluatie: We meten regelmatig je voortgang en passen het programma aan. Ook werken we samen met je huisarts of vaatchirurg.

Dankzij deze aanpak ervaar je meestal al binnen enkele weken verbetering. De pijn vermindert, je loopt verder en voelt je fitter.

Waarom kiezen voor Fy-fit Nijmegen?

Bij Fy-fit Fysiotherapie in Nijmegen ben je aan het juiste adres voor looptherapie bij claudicatio intermittens. Onze therapeuten zijn aangesloten bij het ClaudicatioNet en volgen regelmatig bijscholing om jou de beste zorg te bieden.

We werken multidisciplinair samen met huisartsen en vaatchirurgen in de regio. En dankzij onze locaties verspreid door Nijmegen, is er altijd een praktijk bij jou in de buurt.

Maak direct een afspraak en zet vandaag de eerste stap naar pijnvrij lopen.

Veelgestelde vragen over claudicatio en fysiotherapie

Heb ik een verwijzing nodig voor looptherapie bij etalagebenen?

Ja, meestal heb je een verwijzing van je huisarts of specialist nodig voor vergoeding via de basisverzekering. We helpen je graag met de aanvraag.

Wordt fysiotherapie bij claudicatio vergoed?

Ja, bij een verwijzing worden maximaal 37 behandelingen per jaar vanuit de basisverzekering vergoed. Dit valt wel onder het eigen risico.

Hoe lang duurt een behandeltraject?

Gemiddeld duurt het traject 3 tot 6 maanden, afhankelijk van je doelen, voortgang en medische situatie. We stellen het programma af op jouw tempo.

Kan ik zelfstandig blijven trainen na de therapie?

Ja, dat is juist het doel! We leren je hoe je zelf verantwoord kunt blijven trainen en je conditie op peil houdt. Preventie is een belangrijk onderdeel van ons programma.

Deel deze pagina
Recente berichten

Start typing and press Enter to search

Stel een vraag via WhatsApp