Manuele therapie in Nijmegen – Wat is het en wanneer heb je het nodig?
Inleiding
Bent u op zoek naar manuele therapie in Nijmegen? Dan bent u niet de enige. Veel mensen in Nijmegen met rug- of nekklachten zoeken naar deze gespecialiseerde vorm van fysiotherapie om hun pijn te verlichten en weer soepel te kunnen bewegen. Maar wat is manuele therapie precies en wanneer heeft u het nodig? In dit artikel leggen we uit wat manuele therapie inhoudt, voor welke klachten het geschikt is, hoe een behandeling verloopt en waarom Fy-fit Nijmegen een goede keuze is. Ook beantwoorden we veelgestelde vragen. Lees verder en ontdek hoe manuele therapie u kan helpen!
Wat is manuele therapie?
Manuele therapie is een gespecialiseerde vorm van fysiotherapie die zich richt op het beter laten functioneren van gewrichten en het verbeteren van uw houding en beweging. Een manueeltherapeut is een fysiotherapeut die na zijn of haar opleiding een aanvullende opleiding in manuele therapie heeft gevolgd. Met deze extra expertise kan de therapeut gericht onderzoeken waarom u bepaalde klachten heeft en deze behandelen met speciale technieken.
Bij manuele therapie worden handgrepen en mobiliserende bewegingen toegepast op uw lichaam. De manueeltherapeut beweegt uw gewrichten voorzichtig en kan soms een snelle, korte impuls geven (manipulatie) waarbij u een kleine “krak” kunt horen. Dit klinkt misschien spannend, maar het is een veilige techniek die erop gericht is een geblokkeerd gewricht weer vrij te laten bewegen. Vaak merkt u direct na de behandeling al dat bewegen makkelijker gaat en dat pijn vermindert. Manuele therapie kan zowel te beperkte beweeglijkheid herstellen als juist te veel beweging (instabiliteit) van gewrichten verminderen door middel van training en adviezen.
Voor welke klachten is manuele therapie geschikt?
Manuele therapie is vooral geschikt voor klachten die gepaard gaan met pijn en het slechter kunnen bewegen van gewrichten. Typische klachten waarbij manuele therapie uitkomst kan bieden, zijn onder andere:
-
- Rugklachten (lage rugpijn) – Bijvoorbeeld lage rugpijn die eventueel uitstraalt naar de benen.
- Nek- en schouderklachten – Pijn in de nek en schouders, soms met uitstralende pijn naar de armen.
- Hoofd- en nekpijn – Hoofdpijn in combinatie met een stijve nek of bovenrug, waarbij de nek moeilijk kan bewegen.
- Bovenrug- en borstklachten – Pijn hoog in de rug met soms rib- en borstpijn.
- Duizeligheid vanuit de nek – Bepaalde vormen van duizeligheid die worden opgewekt door bewegingen van de nek (cervicogene duizeligheid).
- Kaakklachten – Kaakpijn die gepaard gaat met nekklachten of een beperkte kaakbeweging.
- Heup- of bekkenklachten – Pijn en stijfheid in de heup of het bekken, vaak samenhangend met de rug.
Natuurlijk zijn er nog meer klachten denkbaar. In het algemeen geldt: heeft u last van pijnlijke, stijve of geblokkeerde gewrichten (in bijvoorbeeld nek, rug, schouders of heupen) en beperken deze u in uw beweging? Dan kan manuele therapie waarschijnlijk helpen.
Wat kunt u verwachten van een behandeling?
Wanneer u voor het eerst bij de manueeltherapeut komt, zal de therapeut beginnen met een intake en onderzoek. Er worden vragen gesteld over uw klacht(en) – sinds wanneer u er last van heeft, hoe de pijn voelt, wanneer de pijn optreedt, etc. – en er vindt een lichamelijk onderzoek plaats. De manueeltherapeut kijkt naar uw houding en test de beweging van uw gewrichten, bijvoorbeeld door te voelen hoe uw wervelkolom beweegt. Op basis van dit onderzoek wordt de oorzaak van uw klachten in kaart gebracht.
Vervolgens bespreekt de therapeut zijn bevindingen met u en stelt hij samen met u een behandelplan op. Als manuele therapie inderdaad geschikt is voor uw klacht, kan vaak direct in dezelfde sessie al begonnen worden met behandelen. De behandeling zelf bestaat uit het toepassen van specifieke technieken met de handen. De manueeltherapeut voert mobilisaties uit: dit zijn rustige, gecontroleerde bewegingen om vastzittende gewrichten losser te maken. Ook kan hij/zij een manipulatie uitvoeren, waarbij een gewricht met een snelle beweging wordt bewogen. Bij zo’n manipulatie hoort u soms een kort krakend geluid. Deze techniek is doorgaans niet pijnlijk; de meeste patiënten ervaren hooguit een onverwacht gevoel, maar direct daarna vaak juist verlichting.
Na de behandeling zult u meestal merken dat u soepeler kunt bewegen en dat de pijn verminderd is. Soms kunt u een paar uur tot een dag erna een lichte napijn of spierpijn voelen, omdat uw lichaam moet wennen aan de nieuwe stand van het gewricht. Dit is normaal en trekt snel weg. De manueeltherapeut zal u daarnaast advies geven om herhaling van de klacht te voorkomen – denk aan houdingsadviezen, oefeningen om de rug of nek sterker en beweeglijk te houden, of tips voor uw dagelijkse bewegingen.
Hoeveel behandelingen u nodig heeft, verschilt per persoon en per klacht. Sommige mensen hebben genoeg aan één tot drie sessies manuele therapie, anderen hebben een wat langere behandelreeks nodig. U zult samen met de therapeut regelmatig evalueren of de behandelingen effect hebben. Indien nodig kan de therapeut de behandeling bijstellen of u doorverwijzen naar een collega fysiotherapeut met een andere specialisatie. Bij Fy-fit duren behandelsessies doorgaans 30 minuten. U krijgt altijd een persoonlijke aanpak die is afgestemd op uw situatie.
Manuele therapie bij Fy-fit Nijmegen
Zoekt u manuele therapie bij een betrouwbare praktijk in Nijmegen? Bij Fy-fit Fysiotherapie Nijmegen bent u in goede handen. Ons team bestaat uit ervaren fysiotherapeuten, waaronder gespecialiseerde manueel therapeuten die geregistreerd en hoogopgeleid zijn. Wij geloven in een persoonlijke benadering: we luisteren naar uw verhaal en zoeken naar de oorzaak van uw klachten, in plaats van alleen de symptomen te behandelen. Door intern nauw samen te werken en kennis te delen, kunnen onze therapeuten u de best mogelijke zorg bieden.
Fy-fit heeft meerdere locaties in Nijmegen (zoals in Lindenholt/Dukenburg, Meijhorst en Weezenhof) en omgeving, zodat er altijd een vestiging in de buurt is. U kunt vaak al binnen één à twee werkdagen bij ons terecht voor een afspraak – wij hebben geen wachtlijst. Onze flexibele openingstijden (van vroege ochtend tot in de avond) maken het makkelijk om een behandeling in te plannen op een moment dat u uitkomt. Bij Fy-fit Nijmegen helpen we u snel op weg naar een leven zonder pijn en met meer bewegingsvrijheid.
Bovendien staan kwaliteit en expertise bij ons voorop. Onze manueeltherapeuten zijn op de hoogte van de nieuwste inzichten en technieken binnen de manuele therapie. Tijdens de behandeling wordt u duidelijk uitgelegd wat we doen en waarom, zodat u zich op uw gemak voelt. Bent u benieuwd of manuele therapie bij Fy-fit u kan helpen? Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie of een eerste consult.
Veelgestelde vragen
Is manuele therapie pijnlijk?
Nee, in principe is manuele therapie niet pijnlijk. Een ervaren manueeltherapeut past de behandeling zó toe dat deze voor u zo comfortabel mogelijk is. Soms voelt u tijdens een manipulatie een korte, onverwachte beweging en hoort u een krak, maar dit gaat meestal niet gepaard met pijn. Na de behandeling kan het behandelde gebied soms licht gevoelig of stijf aanvoelen (een beetje spierpijn of napijn), maar dit is tijdelijk en verdwijnt vaak binnen één of twee dagen. Geef het altijd aan bij uw therapeut als iets pijnlijk aanvoelt, dan kan hij/zij de behandeling daarop aanpassen.
Hoe snel merk ik resultaat van manuele therapie?
Veel mensen merken al snel resultaat, vaak zelfs direct na de eerste behandeling. U kunt merken dat u makkelijker beweegt en dat de pijn verminderd is. Bij sommige klachten zijn een paar sessies nodig voordat duidelijk effect voelbaar wordt. Over het algemeen geldt dat als manuele therapie geschikt is voor uw klacht, u binnen 1 tot 3 behandelingen verbetering zou moeten merken. Uw therapeut zal de voortgang met u bespreken; mocht er geen vooruitgang zijn, dan wordt gekeken naar andere behandelopties.
Heb ik een verwijzing nodig voor manuele therapie?
Nee, u heeft geen verwijzing nodig. Manuele therapie valt onder de Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie (DTF). Dit betekent dat u rechtstreeks een afspraak kunt maken bij Fy-fit zonder verwijsbrief van de huisarts. In enkele gevallen kan een arts u doorverwijzen, maar het is niet verplicht. Onze therapeuten zullen bij de eerste afspraak een screening doen om te beoordelen of manuele therapie geschikt en veilig voor u is. Als er toch een reden is om eerst een arts te raadplegen, laten we u dat uiteraard weten. U kunt dus zelf contact opnemen om een afspraak te maken wanneer u denkt baat te hebben bij manuele therapie.
Wordt manuele therapie vergoed door de zorgverzekering?
Manuele therapie wordt meestal vergoed vanuit de aanvullende verzekering voor fysiotherapie. Heeft u een aanvullende zorgverzekering met dekking voor fysiotherapie? Dan vallen behandelingen manuele therapie daar doorgaans onder (ze tellen mee als fysiotherapiebehandelingen). Het aantal behandelingen dat vergoed wordt, hangt af van uw verzekeringspakket. Raadpleeg uw polis of vraag het na bij uw zorgverzekeraar om te weten op hoeveel behandelingen u recht heeft. Let op: de basiszorgverzekering vergoedt fysiotherapie (en dus manuele therapie) alleen bij bepaalde chronische indicaties, en dan meestal pas vanaf de 21e behandeling. In alle andere gevallen is een aanvullende verzekering nodig of betaalt u de sessies zelf. Bij Fy-fit helpen we u desgewenst graag met inzicht krijgen in uw vergoeding.
Klaar om uw klachten aan te pakken? Wacht niet langer met herstel – bij Fy-fit Nijmegen kunt u snel terecht voor manuele therapie, zonder wachtlijst. Maak direct een afspraak en zet de eerste stap naar een leven zonder pijn!