fbpx

Spierknopen, bestaan ze eigenlijk wel?

Triggerpoints, oftewel ‘spierknopen’, zijn een vaak genoemd probleem bij klachten aan de spieren. Maar bestaan deze ‘spierknopen’ eigenlijk wel?

De laatste jaren zijn daarover steeds meer discussies gaande binnen de fysiotherapie. Wat we in ieder geval wel zeker weten is dat spieren een belangrijke rol spelen in een groot deel van de klachten aan het bewegingsapparaat en dat onderzoek heeft aangetoond dat er binnen een spier wel degelijk samengetrokken en verdikte delen kunnen bestaan. Deze verdikkingen in een spier, vaak voelbaar bij druk, kunnen leiden tot het ontstaan van diverse klachten.

Veel voorkomende symptomen zijn: 

-Een pijnlijke verdikking bij het indrukken van de spier wat een soort ‘’twitch’’ gevoel kan geven (het aanspannen van een spier).

 -Een lokaal, aanhoudend pijnlijk gevoel in een spier.

 -Uitstralende pijn bij aanraking. 

-Verminderde beweeglijkheid van de betrokken spier(en) en aangrenzende gewrichten

-Afname van de kracht.

Hoe kom ik nu aan deze klachten?

Een aantal van de meeste voorkomende oorzaken:

– Acuut trauma, zoals bijvoorbeeld een val

– Langdurige, herhaalde bewegingen; dit kan leiden tot overbelasting

– Langdurig in een-en dezelfde houding

– Vermoeidheid en/of stress

In sommige gevallen kunnen klachten vanuit de spieren ook ontstaan door chronische aandoeningen.

Is er iets te doen aan deze klachten?

Of er nu echt sprake is van een ‘spierknoop’ of niet, wij kunnen bovengenoemde klachten afkomstig vanuit spieren zeker behandelen! In eerste instantie is het van belang dat de juiste diagnose wordt gesteld. Het is belangrijk om dit te laten doen door een fysiotherapeut die bekend is met het diagnosticeren en behandelen van klachten vanuit de spieren. De fysiotherapeut kan de samenhang tussen klachten vanuit (eventueel) meerdere spieren herkennen en kan vanuit hier de behandeling in samenspraak opstarten. Hoe de klachten precies zijn ontstaan, bepaalt vaak de inhoud van de behandeling. Bij ons in de praktijk merken wij dat Dry Needling, in combinatie met het activeren van de spier(en) door te bewegen, veelal een positief effect geeft.

Wil je meer weten over Dry Needling? Kijk dan gerust op deze pagina of maak een afspraak met een van onze specialisten. 

Deel deze pagina
Recent Posts

Start typing and press Enter to search

voetbalblessures
Stel een vraag via WhatsApp