fbpx

Aanhoudende pijnklachten, alarmerend of toch niet?!

Heb je last van aanhoudende pijnklachten, terwijl je initiële klacht of blessure voor je gevoel al lang over had moeten zijn?

Acute pijn

Pijn. We kennen het gevoel allemaal. De ervaring van pijn geldt als een van de belangrijkste redenen om als patiënt contact op te nemen met een fysiotherapeut. Pijn kan op allerlei manieren ontstaan, bijvoorbeeld na het verstuiken van een enkel of door een snijwond in de vinger na het uitschieten met de kaasschaaf. Dit wordt ook wel acute pijn genoemd. Deze vorm van pijn gaat vaak gepaard met de beschadiging van weefsel. Pijn is in zo’n situatie, zeker in de beginfase, ontzettend nuttig en kan gezien worden als een signaal/reactie van het lichaam om het gebied waar de beschadiging is opgetreden, te beschermen. De pijn die bijvoorbeeld ontstaat als je het beschadigde gebied wilt bewegen of belasten net na het oplopen van de beschadiging, zorgt ervoor dat je dit gaat vermijden. Het lichaam gebruikt op die manier dus pijn als signaal/reactie om zichzelf de kans te geven om te herstellen. Pijn functioneert op deze manier dus als een nuttige sensatie. Acute pijn kenmerkt zich door een geleidelijke afname van de pijn na verloop van tijd, waarbij tegelijkertijd de functie van oorspronkelijk beschadigde weefsel weer toeneemt.

————————————————————————————————————————————–

Aanhoudende pijnklachten

Soms echter, kan pijn langer blijven aanhouden ook na herstel van het oorspronkelijk beschadigde weefsel. Maar hoe komt het dat het lichaam pijn nog steeds als een signaal/reactie gebruikt, terwijl het oorspronkelijk beschadigde weefsel al lang herstelt is? En is de ervaring van pijn dan nog steeds wel nuttig? Om antwoorden op deze vragen te krijgen is het belangrijk om allereerst te beseffen dat pijn dus niet per definitie alleen maar ontstaat nadat er sprake is van een beschadiging. Het kan dus zeker zo zijn dat pijn blijft aanhouden, terwijl er al lang geen sprake meer is van schade. Maar hoe kan dat nu? U ervaart toch echt pijn…


————————————————————————————————————————————–

Redenen en factoren die bijdragen aan aanhoudende pijnklachten

De reden dat pijn nog steeds ervaren kan worden, ook na herstel van weefsel, is een overgevoelig zenuwstelsel. Om te begrijpen hoe dit kan leiden tot pijn wordt dit uitgelegd aan de hand van een alarmsysteem in huis. Het alarmsysteem in huis staat normaal gesproken ingesteld op het detecteren van inbrekers en zal pas afgaan wanneer een inbreker het huis binnensluipt. Wanneer het alarmsysteem afgaat worden prikkels afgegeven die kunnen leiden tot de ervaring van pijn. Door overgevoeligheid binnen ons zenuwstelsel kan het alarmsysteem echter ineens veel scherpen worden ingesteld, zoals op het detecteren van een vlieg en al afgaan wanneer een vlieg het huis binnensluipt. Het alarmsysteem zal dan dus veel sneller en eerder prikkels afgeven die kunnen leiden tot pijn. Waar in tegenstelling tot bij acute pijn het alarmsysteem (in het begin) als nuttig en functioneel wordt gezien, wordt bij langdurige aanhoudende pijn het alarmsysteem niet meer als nuttig beschouwd. Dit is dan dus het gevolg van een overgevoeligheid binnen ons zenuwstelsel.

Maar hoe ontstaat nou overgevoeligheid binnen het zenuwstelsel? Allereerst is het dus belangrijk om te beseffen dat pijn ontstaat in ons brein. Ondanks het ontbreken van schade, ervaart het brein dus daadwerkelijk wel pijn. Het is dus ook belangrijk om te beseffen dat u absoluut geen ‘aansteller’ bent en dat u ervaringen reëel zijn en serieus genomen moeten worden. Er zijn allerlei factoren die bij kunnen dragen aan de ontwikkeling van een overgevoeligheid binnen het zenuwstelsel in het beloop van een (pijn)klacht; uw gedachten over de klacht, uw levensstijl, voeding, nachtrust, emoties (vanuit het verleden) die de klacht oproept en bijvoorbeeld de invloed en steun vanuit uw (sociale) omgeving.

————————————————————————————————————————————–

 

 

————————————————————————————————————————————–


Goed nieuws!

Het goede nieuws daarbij is: ook ons zenuwstelsel is ‘trainbaar’ waardoor ons alarmsysteem weer op een juiste gevoeligheid kan worden ingesteld! Hiertoe is het belangrijk om samen met u meer inzicht te verkrijgen in welke factoren bij uw relevant zijn. Dit kan gezien worden als een eerste stap in het her-trainingsproces van ons zenuwstelsel. Het geleidelijk blootstellen van het lichaam aan (voorheen) pijnlijke activiteiten is tevens een belangrijke factor om het lichaam weer te laten wennen aan datgene wat het voorafgaand aan de klachten ervaarde, uiteraard zonder dat dit gepaard gaat met schade.

Blijf niet onnodig lang doorlopen met aanhoudende pijnklachten en durf om een helpende hand te vragen!

Binnen de praktijk zijn meerdere therapeuten gespecialiseerd in de behandeling van langdurig aanhoudende pijnklachten. Wilt u meer weten over de behandeling van aanhoudende pijnklachten of een afspraak maken? Dat kan via onze website, door telefonisch contact op te nemen met onze praktijk (024-3447833) (WhatsApp: 0627165747) of door een berichtje te sturen via de mail info@fysiotherapienijmegen.nl

Deel deze pagina
Recent Posts

Start typing and press Enter to search

Stel een vraag via WhatsApp