fbpx

Echografie bij peesklachten!

Heeft u last van peesklachten? Blijf er dan niet meer rondlopen, laat uw klachten zorgvuldig in kaart brengen met echografie en ontvang een passende behandeling!

Wat is echografie? 

De meeste mensen wel de echo-opname van het ongeboren kind. Maar met echografie kunnen nog wel meer structuren in het lichaam in kaart gebrachtEPTE therapie worden. Middels een echo ‘ apparaatje’ (transducer) worden er geluidsgolven in het lichaam gestuurd. Het echo-apparaat zet de geluidsgolven om in beelden, die je op een scherm ziet. Hierdoor kan er vanuit meerdere posities een beeld worden verkregen van verschillende weefsels in het lichaam zoals pezen, kapsels, slijmbeurs, banden, gewrichten, zenuwen, botten en spieren. Daarnaast kunnen ook bewegende beelden worden vastgelegd. Een van de meest veelvoorkomende aandoening bij mensen aan hun houdings-en bewegingsapparaat zijn peesklachten. Pezen in het bijzonder lenen zich erg goed om in kaart gebracht te worden middels echografie. Wetenschappelijk bewijs toont zelfs aan dat echografie een betere optie is om peesproblemen in kaart te brengen dan het maken van een MRI.

Wat kunnen we zien?

Een “normale” pees bestaat voornamelijk uit zogeheten collagene vezels die parallel aan elkaar liggen. Water en andere eiwitten liggen tussen de vezels. Bij een zieke pees, ook wel een tendinose genoemd, kan er ruimte komen te liggen tussen de collagene vezel of een disorganisatie van de collagene vezels ontstaan. Het type van de collagene vezels in de pees kan ook veranderen, in plaats van de normale stevige collagene vezels die zorgen voor de treksterkte van een pees kunnen minder trekvaste vezels zich vormen. Met consequenties voor de belasting die een pees aan kan. In plaats van mooie parallelle vezels is er bij een tendinopatische pees vaak een donker gebied te zien op een echobeeld te zien. Een pees is een weinig doorbloedde structuur in vergelijking met bijvoorbeeld spieren. Bij aangedane pezen zien we vaak het tegenovergestelde, met juist een ingroei van bloedvaten in de pees. Dit is ook wel bekend als neovascularisatie. Neovascularisatie kan worden vastgesteld met echografie. Als er sprake is van een beschadiging van de pees, al dan niet gedeeltelijk of volledig; ook wel een partiele of volledige ruptuur genoemd, dan kan dit ook vastgesteld worden middels echografie. Er zal dan een onderbreking zichtbaar zijn in een deel van de normaal mooi parallel lopende collagene vezels (partiele ruptuur) ofwel een volledige onderbreking en/of afwezigheid van de pees (volledige ruptuur) op het echobeeld.

Wat betekent dit?

Middels echografie kunnen we dus veranderingen in de structuur van een pees aantonen, die mogelijk kunnen wijzen op een blessure van de pees. Echter is het belangrijk om te beseffen dat een peesblessure in de basis een diagnose is die gesteld moet worden op basis van het verhaal van de patiënt in combinatie met fysieke testen. Afwijkingen op het echobeeld zeggen namelijk niet alles. Er blijkt namelijk niet een 1 op 1 relatie te bestaan tussen geconstateerde afwijkingen op het echobeeld van de pees en de mate van klachten en pijn die iemand ervaart. Een pees met een afwijkende structuur hoeft niet pijnlijk te zijn, terwijl een “normaal” uitziende pees wel pijn kan geven. Dit heeft tot gevolg dat wij nooit conclusies trekken op basis van enkel een echobeeld, maar op basis het complete verhaal van een patiënt, inclusief fysieke testen én echografie. Het inzetten van echografie wordt door ons dus vooral gezien als een waardevolle diagnostische aanvulling om de klacht nog zorgvuldiger in kaart te brengen. Het matchen van al deze informatie bij elkaar stelt ons in staat om te komen tot een juiste diagnose. Zeker wanneer er twijfel bestaat over een juiste diagnose kan echografie dus ingezet worden bij peesklachten.

Bijkomende voordelen van echografie ten opzichte van bijvoorbeeld een MRI zijn de toegankelijkheid en de kosten; bij ons in de praktijk is het streven om binnen 48 uur een afspraak te kunnen maken voor een echo en indien u aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie dan zullen de kosten volledig door de zorgverzekeraar vergoed worden. Daarnaast hoeft u niet te wachten op een uitslag; deze zal direct met u besproken worden. Na afloop sturen wij, indien gewenst of noodzakelijk, ook een verslag naar uw huisarts of medisch specialist. Bij ons in de praktijk wordt echografie ook inzet in de behandeling van peesklachten in de vorm van EPTE. Klik hier voor meer informatie

Afspraak inplannen

Heeft u last van peesklachten? Blijf er dan niet meer rondlopen, laat uw klachten zorgvuldig in kaart brengen en ontvang een passende behandeling. U kunt contact opnemen voor meer informatie en om een afspraak te maken, of door ons te bellen op telefoonnummer: 024-3447833 (WhatsApp: 0627165747) of stuur een berichtje via de mail info@fysiotherapienijmegen.nl

Deel deze pagina
Recent Posts

Start typing and press Enter to search

Stel een vraag via WhatsApp