fbpx

Een nieuwe heup? De specialisten van Fy-fit staan voor uw klaar!

Fysiotherapie fy-fit biedt vroegtijdige en optimale begeleiding aan tijdens de revalidatie van een heup vervangende operatie!

Het heupgewricht

Het heupgewricht is een kogelgewricht en bestaat uit een kop (het bovenbeen) en een kom (gevormd door het bekken). Bij het belasten van de heup kan de kop vrij in de kom bewegen, in meerdere richtingen. Om de kop en de kom zit een laagje kraakbeen. Het geheel wordt weer omgeven door een gewrichtskapsel en spieren.

 

Heupklachten - Faam Fysiotherapie

Een nieuwe heup

Er kunnen meerdere oorzaken bestaan voor het plaatsen van een nieuwe heup. De meest voorkomende oorzaak is artrose, vaak ook ‘slijtage’ genoemd, waarbij het laagje kraakbeen dat zich op de kop en kom bevindt langzaam slijt. Maar bijvoorbeeld ook breuken of (aangeboren) standsafwijkingen kunnen aanleiding zijn om een heupprothese te plaatsen. Bij het plaatsen van een heupprothese worden zowel de kop als de kom vervangen. Dit gebeurd veelal op twee manieren; met een gecementeerde of ongecementeerde prothese. Dit bepaald de orthopeed in overleg met u.

Maar hoe gaat die revalidatie eruit zien?

In tegenstelling tot voorheen, is de ziekenhuisopname vaak van korte duur. Vaak komt u de eerste dag na de operatie al direct uit bed en zal het staan en lopen, met krukken of een ander loophulpmiddel, geoefend worden. Ook worden eventuele leefregels met uw doorgenomen; dit betreffen vaak bepaalde bewegingen waarmee u in de eerste fase even voorzichtig moet zijn. Dit wordt gekoppeld aan bepaalde activiteiten en vaak worden deze ook al geoefend/doorgenomen in het ziekenhuis, zoals; slaaphouding, omdraaien in bed, het opstaan uit bed, het gaan zitten, traplopen, toiletbezoek etc. Meestal worden ook al wat oefeningen met u doorgenomen en krijgt u een informatiefolder mee.

Huisbezoeken

Slingeland Ziekenhuis - patiëntfolder: Totale heupprothese

Vaak gaat u na een aantal dagen al naar huis, maar dan? Het is belangrijk om de fysiotherapeutische zorg uit het ziekenhuis zo snel mogelijk voort te zetten in de thuissituatie. Vroegtijdig starten met de revalidatie levert vaak de beste resultaten op! U bent natuurlijk minder mobiel de eerste week(en) na de operatie en het lukt vaak niet om naar de praktijk te komen. De eerste (2) weken komen de fysiotherapeuten van Fy-fit daarom vaak aan huis!

Tijdens de huisbezoeken zullen de leefregels, zoals doorgenomen in het ziekenhuis, opnieuw besproken worden. Daarnaast zullen de activiteiten nogmaals geoefend/doorgenomen worden in de thuissituatie, zodat dit zo makkelijk en met zo min mogelijk moeite verloopt. Hierbij wordt er ook altijd rekening gehouden met de voorzieningen in huis (bijvoorbeeld met de hoogte van het toilet, het bed, de bank etc.) en/of u steun en hulp heeft van een partner of zelfstandig bent. De fysiotherapeuten van Fy-fit zijn zich er van bewust dat, ondanks dit ook doorgenomen wordt in het ziekenhuis, het juist vaak ook heel fijn is om het nogmaals te oefenen in de eigen thuissituatie. Daarnaast krijgt u in het ziekenhuis vaak heel veel informatie in korte tijd en valt het niet altijd mee om alles evengoed op te nemen.

Verdere invulling van de revalidatie

Fysiotherapie bij een totale-heupprothese

In de eerste fase van uw herstel loopt u vaak met een loophulpmiddel, zoals krukken of een rollator. Het lopen zal met de therapeut geoefend worden. Een belangrijk speerpunt van de therapie in de eerste weken is om het looppatroon zo snel mogelijk te normaliseren (met of zonder loophulpmiddel) en indien van toepassing het loophulpmiddel af te bouwen. Daarnaast zullen oefeningen worden doorgenomen die erop gericht zijn om de beweeglijkheid en de spierkracht te optimaliseren als voorbereiding op de voor u waardevolle activiteiten. Fietsen, in het begin vaak op een hometrainer, vormt hier bijvoorbeeld een onderdeel van. Voor de specifieke invulling van de revalidatie wordt altijd rekening gehouden met uw voorgeschiedenis, uw toestand voor de operatie en natuurlijk de doelen die u heeft en de eisen die u weer stelt ten aanzien van beweeglijkheid, spierkracht en aan de prothese zelf. Tijdens de revalidatie zullen de fysiotherapeuten van Fy-fit altijd oog houden voor deze factoren en de revalidatie daar specifiek op inrichten!


——————————————————————————————————————————

Wilt u meer weten over het herstel en de revalidatie na een nieuwe heup of staat u gepland voor een heup vervangende operatie en wilt u graag nu al een afspraak inplannen? Dat kan via onze website, door telefonisch contact op te nemen met onze praktijk (024-3447833) (WhatsApp: 0627165747) of door een berichtje te sturen via de mail info@fysiotherapienijmegen.nl

Deel deze pagina
Recent Posts

Start typing and press Enter to search

Fysiotherapie Nijmegen sportrevalidatie
Stel een vraag via WhatsApp