fbpx

Verbeteren van de prestaties op het veld én het voorkomen van blessures; de voetbalscan van Fy-fit ontwikkelt zich door!

Een nieuw seizoen staat voor de deur; een nieuwe kans om eindelijk weer te vlammen op het veld! Maar wat heb je daar als voetballer eigenlijk allemaal voor nodig?

Belangrijke eigenschappen voor een voetballer

Om tot een optimale prestatie op het veld te komen én om blessures te voorkomen heeft een voetballer een aantal belangrijke eigenschappen nodig. De 5 belangrijkste eigenschappen, ook wel grondmotorische eigenschappen genoemd, zijn:

  • Kracht
  • Lenigheid
  • Snelheid
  • Uithoudingsvermogen
  • Coördinatie

Voetbal als sport is erg complex en veranderlijk, dus in de basis worden alle grondmotorische eigenschappen gebruikt en getest.

 

Kracht

Kracht is onder andere belangrijk bij het aangaan van duels en natuurlijk de sprongkracht (kopduels bijvoorbeeld). Voldoende kracht van zowel het boven (m.n. de romp) als onderlichaam is van belang voor voetballers. Daarnaast speelt de kracht van bepaalde spieren een erg belangrijke rol bij het voorkomen van blessures.

Lenigheid

Een voetballer moet over een bepaalde mate van lenigheid of flexibiliteit in gewrichten en spieren beschikken. Spelers moeten namelijk veel wenden en keren en soms onnatuurlijke bewegingen maken in een poging de bal te bemachtigen. Voldoende lenigheid is belangrijk voor blessurepreventie. Een spier die bijvoorbeeld constant op spanning staat en niet voldoende op lengte kan komen door die spanning, kan een verhoogd risico geven op blessures.

Snelheid

Het hoeft niet verder te worden uitgelegd dat snelheid ook een belangrijk aspect is in het voetbal. Afhankelijk van de positie, bijvoorbeeld een vleugelaanvaller of vleugelverdediger, kan dit een eigenschap zijn die nog belangrijker is voor een speler om over te beschikken. Het gaat vaak om korte sprintjes, dus startsnelheid is erg belangrijk. Daarnaast kan de handelingssnelheid met een bal hieronder vallen, maar ook de reactiesnelheid.

Uithoudingsvermogen

Er bestaan verschillende soorten uithoudingsvermogen. Bij voetbal worden meerdere soorten uithoudingsvermogen aangesproken, dit is deels afhankelijk van de positie waarop een speler acteert. Het meest aangesproken systeem is de interval duurvorm, waarbij herhaaldelijk kort en vaak versneld wordt in een langere periode van belasten. Een bepaalde basis van het duuruithoudingsvermogen is ook belangrijk om een wedstrijd (90 minuten) vol te kunnen houden.

Coördinatie

Om een actie soepel te laten verlopen is het zaak dat de juiste spieren op de juiste momenten geactiveerd worden. Dit is ook belangrijk in relatie tot de techniek van een speler. Het op elkaar afstemmen van de spieractiviteit wordt ook wel coördinatie genoemd en staat onder controle van ons zenuwstelsel. Dit is trainbaar!

De voetbalscan van Fy-fit brengt al deze eigenschappen bij jou in kaart!

————————————————————————————————————————————–

Waarin onderscheidt onze voetbalscan zich?

Er bestaan veel standaard oefenprogramma’s en sets met oefeningen voor voetballers om blessures te voorkomen en/of om fit te worden. Deze worden veel gebruikt tijdens de voorbereiding op een seizoen bijvoorbeeld. Met deze oefeningen worden de bovengenoemde grond motorische eigenschappen vaak wel getraind. Het blijkt echter uit onderzoek dat het essentieel is om oefeningen met name te richten op die specifieke eigenschappen die nog verbeterd kunnen worden bij een speler; of dit nou kracht van bepaalde spieren ergens in de keten is, de lenigheid, coördinatie, snelheid en/of het uithoudingsvermogen. Bij het samenstellen van een oefenprogramma is het oog hebben voor iedere individuele speler en het aanpassen van de specifieke oefeningen aan hem/haar juist heel belangrijk. Het doel van onze voetbalscan is dan ook om bij individuele spelers de specifieke verbeterpunten, in relatie tot zijn/haar grond motorische eigenschappen, in kaart te brengen. Hierbij wordt er ook rekening gehouden met positie in het veld, niveau en bijvoorbeeld leeftijd. Zo kan voor elke speler een individueel op maat gemaakt programma gemaakt specifiek gericht is op zijn/haar verbeterpunten. Op deze manier wordt er samen veel gerichter gewerkt om jou prestaties te kunnen verbeteren en om ervoor te zorgen dat je het hele seizoen fit aan de start kunt verschijnen!


——————————————————————————————————————————

Wilt u meer weten over de voetbalscan of een afspraak inplannen? Dat kan via onze website, door telefonisch contact op te nemen met onze praktijk (024-3447833) (WhatsApp: 0627165747) of door een berichtje te sturen via de mail info@fysiotherapienijmegen.nl

Deel deze pagina
Recent Posts

Start typing and press Enter to search

Stel een vraag via WhatsApp