fbpx

Bikefitting door onze gespecialiseerde fysiotherapeuten!

Wil je ook optimaal genieten en blessurevrij presteren op de fiets? Bikefitting zorgt voor een goede fietspositie en daarmee meer fietsgenot, betere prestaties en minder blessures.

Waarom een bikefitting?

 • Een comfortabelere houding op de fiets
 • Minder kans op blessures

Knieklachten komen veruit het meeste voor bij fietsers. De meeste knieklachten zijn gerelateerd aan het patella-femorale gewricht (het gewricht tussen de knieschijf en het bovenbeen). Echter zijn er meerdere klachten rond de knie die een rol kunnen spelen. Daarnaast komen peesirritaties ook vaak voor bij fietsers, zoals die van de kniepees.  Verschillende biomechanische aspecten spelen hierbij een rol; de druk op het kniegewricht heeft bijvoorbeeld een relatie met de zadelhoogte. Met een te laag zadel verhoog je over het algemeen de kans op patellofemorale klachten. Naast zadelhoogte is de afstelling van de schoenplaatjes ook van belang, net als de kracht van spieren rond de heup en het bovenbeen.

 • Verbeterde voetstabiliteit

De voet is complex en bestaat in zijn geheel uit 26 botjes, 33 gewrichten en meer dan 100 spieren, pezen en gewrichtsbanden. Sta je rechtop dan heb je een stabiele lichaamspositie waarbij 67% van je gewicht wordt gedragen door je hiel en 33% door de voorvoet. Hierbij wordt de voorvoet voornamelijk gebruikt voor steun en voorziet in een stabiliserende werking. Bij fietsen komt vrijwel alle druk op de voorvoet. Dit geeft minder stabiliteit, kost daardoor veel kracht en is vermoeider. Door hoge druk op de voorvoet zijn fietszooltjes soms nodig om je stabiliteit te geven tijdens het fietsen. Dit kan dus ook het geval zijn als je met lopen geen zooltjes nodig hebt.

 • Verbeterde krachtoverbrenging

Verlies geen onnodige kracht! Wil je efficiënter fietsen, dan heeft een volledig ondersteunde voet vele voordelen. Een optimale krachtoverbrenging van het been naar het pedaal gebeurd door een stabiele voet, zodat er tijdens het fietsen minder secundaire (stabiliserende) spieren worden gebruikt. Dit merk je voornamelijk bij langere ritten en bij meerdere dagen achter elkaar fietsen. Met een stabiele voet fiets je eenvoudiger, met meer plezier en ben je beter in staat om je grenzen op te zoeken.

 • Waardevol om een juiste framemaat fiets te kopen

Twijfel tussen twee framematen komt vaak door. Een bikefitting kan waardevolle inzichten opleveren. Laat je zithouding op de fiets analyseren en krijg een passend advies over de juiste framemaat.

Door de bikefitting uit te laten voeren door gespecialiseerde fysiotherapeuten van Fy-fit wordt er daarnaast verder gekeken dan alleen naar de fietsafstelling zelf. Wij houden rekening met jouw lenigheid, stabiliteit en kracht en passen de fietsafstelling hierop aan. Daar waar nodig, voorzien we ook in advies en praktische tips om lenigheid, stabiliteit en/of kracht te verbeteren!

Statische en dynamische bikefit

Fysiotherapie Fy-fit werkt samen met Wagenberg Tweewielers uit Overasselt, waar de bikefit ook plaats zal vinden. Wij bieden twee vormen van bikefitting aan: een statische en een dynamische bikefit:

Statische bikefit (€75,-)

 • Fietspositionering op basis van uitgebreide meetgegevens
 • Schriftelijk advies over de beste afstelling van de fiets
 • Duur: 20-30 min
 • Optie: gelijk laten afstellen voor 7,50.

Dynamische bikefit (€175,-)

 • Intake en lichamelijke screening fietspositionering op basis van uitgebreide meetgegevens
 • Afstelling schoenplaatjes
 • Dynamische fietspositionering
 • Pedaal efficiëntiemeting
 • Indien van toepassing: trainingsadvies op het gebied van houding
 • Duur: 120 min

Voor wie is een bikefitting geschikt?

Bikefitting Nijmegen

Een bikefitting is mogelijk op zowel een weg/racefiets, een mountainbike en een cross- en/of triathlonfiets. Wil je ook  graag comfortabel op de stadsfiets of e-bike zitten, dan kunnen wij ook deze fiets afstellen! Hierbij zal een intake plaatsvinden om de klachten te bespreken en zal er gekeken worden naar de afstelling van jouw zadel en stuur. Een bikefitting is mogelijk voor elke fietser van ieder niveau; van recreant tot professional.

Afspraak inplannen

Wilt u meer weten over de afstelling van uw fiets en materialen of wilt u een afspraak inplannen voor een bike-fitting? Kijk dan op onze  bikefitting pagina of maak een afspraak via onze website, neem telefonisch contact op met onze praktijk (024-3447833) (WhatsApp: 0627165747) of stuur een berichtje via de mail info@fysiotherapienijmegen.nl

Deel deze pagina
Recent Posts

Start typing and press Enter to search

Stel een vraag via WhatsApp